Fiúkkal az élet

Kertészkedés a srácokkal

kertészkedésRengeteg olyan feladat akad a ház körül, amiben egészen pici korban még rettentő szívesen részt vesz a gyerkőc, aztán ahogy nő az életkor, úgy csökken a lelkesedés, egyre nehezebb rávenni a srácokat, hogy segítsenek a munkákban. A kertészkedés is ezek közé tartozik. Az egészen pici fiúk még kifejezetten élvezik, amikor ott mászkálhatnak (akár még négykézláb) apa, anya körül a kertben. Dobálják bele a magot a földbe, vagy csak túrják, piszkálják a földet…

2-3 évesen még örülnek a kicsi szerszámoknak, kaphatnak ásót, kapát, gereblyét is. Pont azt akarják ők is csinálni, amit a felnőttől látnak: ásni, gereblyézni, ültetni, locsolni, érdemes biztatni a piciket, hadd próbálkozzanak!

Nálunk mindegyik gyerkőcnek megvolt a saját ásója, kapája, mindig ott tébláboltak körülöttünk. Emlékszem olyan tavaszi ültetésre, amikor apa ásott egy lyukat, a kisfiam beledobott egy-két szem krumplit, aztán amíg apa betemette azt a lyukat, addig én arrébb raktam a gyereket, arrébb raktam a kosarat… Persze, sokkal gyorsabb lett volna, ha én dobálom a földbe a krumplit, de élmény volt látni a kicsit, amilyen lelkesen “dolgozott”. Aztán arról is vannak emlékeim, amikor még mindegy volt a fiainknak, hogy hogyan, de mindenképpen ők akarták elrakni a földbe a hagymát. Volt, ahol iszonyatosan sűrű volt, volt ahol viszont jócskán foghíjas volt a sor… és amilyen kanyarokkal nőtt ki a hagyma… mert előfordult, hogy pont fordítva került a földbe!

Hogyan kezdjük el a kertészkedést gyerekekkel?
Mehetünk közösen vásárolni! Válasszák ki nyugodtan a gyerekek, hogy melyik kis vödör, locsolókanna, melyik szerszám tetszik nekik jobban, azt vegyük meg!

Jelöljünk ki egy kis darabot, amit ő áshat fel, gereblyézhet el! Ha mégis inkább ott akar lenni pont a nagy ásó mellett, akkor hagyjuk, hadd dolgozzon ott!

Húzzunk együtt sorokat, adjunk magot a kicsinek is, hadd szórja bele ő a kijelölt sorba. Ha nem sikerül egyenletesen, még javíthatunk mi a helyzeten, kicsit kotorjuk szét a sűrűbben szórt magokat! A sorokat betemetni a gyerekek is hibátlanul tudják! Palántázáskor is rájuk lehet bízni, hogy a földbe tegyék a növényeket. Áshatjuk mi, felnőttek a palánták helyét, ő pedig csak belerakja!

Először mi locsoljuk meg egy kicsit a frissen ültetett sorokat, aztán jöhet a lurkó is a saját kannájával és adhat ő is vizet a növényeknek!

A későbbiek folyamán közösen figyelhetjük nap mint nap, hogy melyik növény bújt ki a földből. Milyen a levele? Honnan tudjuk, hogy melyik a haszonnövény, melyik gaz. (Ő is segíthet a gyomlálásban is, ha már meg tudja különböztetni a zöldségeket a gyomnövényektől!) A locsolásban mindig segíthet!

Már tavasszal is akad olyan növény, aminek a leszedésében is segíthet, ha tud. Pl az epret biztosan meg fogja találni, tálba szedheti a szép piros szemeket!

 Hogyan lehet móka a kertészkedés a srácokkal? >>

Kép: Pixabay.com

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!