Fiúkkal az élet

Mit játssz a fiaddal az autóban?

autósHa hosszabb útra indultok, nem árt, ha van a tarsolyodban néhány “autós-játék”, amivel feldobjátok az egyhelyben ülés unalmas perceit (óráit). Egy gyereknek, különösen egy nagy mozgásigényű fiúnak, hatalmas kihívás, hogy hosszú percekig, esetleg órákig képes legyen ülni egy ülésben! Egy darabig még csak-csak érdekes, hogy elindult az autó, hogy milyen kocsikat lát menet közben, milyen házak, hegyek, vizek között gurul a járgány, de előbb-utóbb elege lesz ezekből a látnivalókból. Valami mással is foglalkozni kell, hogy jól érezze magát a gyerkőc is, és természetesen a szülei is.

Ha a következő játékokkal töltitek az utazás idejét, még a szókincse is sokat gazdagodhat a kisfiadnak (és mint tudjuk, a fiúk hátránnyal indulnak az iskolában – a lányok erősebbek a kommunikációban az iskoláskor kezdetén)!

(Elsősorban nagycsoportos ovisoknak, valamint első, másodikos kisiskolásoknak javasolt játékok)

1. Mit visz a kishajó “k” betűvel?
(természetesen mindig más betűt kell választani!)
Először csak azt kérd, hogy mondjon a fiad k betűvel kezdődő szavakat (úgy az igazi, ha felváltva mond mindenki egy-egy szót). Ha már sokszor játszottátok, már belejött a lurkó a játékba, akkor lehet szűkíteni is a kört: egyik betűvel állatokat mondjon, a következő körben a másik betűvel jöhetnek az ételek, majd meseszereplők, stb, stb.

2. Robot-duma
Most éppen robotok utaznak az autóban, csak szaggatottan tudnak beszélni. Anya, apa is váltson át nyugodtan pár mondat erejéig a szótagolásra, úgy még érdekesebb (és így folyamatosan hallja is, hogy pontosan hogyan kell tagolni a szavakat).

3. Szótag-taps
Ha már profin tud “robot-beszélni” a kissrác, akkor jöhet a tapsolós játék is. Minden szótagnál tapsoljon egyet a kisfiad! Eleinte együtt tapsoljatok, míg belejön a kisfiad! Ha már úgy érzed, hogy érti a lényegét, tud szótagolva tapsolni, akkor hagyd, hogy egyedül is ügyeskedjen!

4. Szószámoló
Vajon meg tudja számolni, hogy hány szóból álló mondatot mondtál neki? Ha a robotos játék nem okozott gondot, akkor ez sem fog!
Eleinte rövid mondatokat mondj példának, számoljátok meg közösen, hogy hány szavas mondatot hallott, később egyre önállóbban tudni fogja!

5. Nyelvtörő
Milyen nyelvtörőket ismertek? Gyakoroljátok sorban az összeset, hogy minél jobban ki tudjátok mondani! Engedjétek el a fantáziátokat is, magatok is találhattok ki újabb nyelvtörőt!

Énekeljetek, meséljetek közösen, nézzétek a látnivalókat végig az utazás során, gyorsabban fog eltelni az utazási idő. A gyerkőc is jobban fogja magát érezni, ha nem unatkozik, ettől pedig a szülők is nyugodtabbak lesznek!

A letölthető ajándékban még több játékot találsz kicsiknek és nagyobbaknak, kifejezetten utazáshoz! >> (Görgess!)

Kép: Pixabay.com

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Kedves Zsuzsa!

  Nálunk is vagy apa, vagy anya vezet, a másik közben ráér a gyerekekkel foglalkozni. Így az is jobban tud az útra figyelni, aki éppen vezet.
  Még véletlenül sem gondoltam, hogy vezetés közben tapsikoljon bárki, legyen akármilyen profi vezető.
  Ha a gyerekek jól érzik magukat, sokkal kisebb az esély arra is, hogy eltereljék az éppen vezetéssel elfoglalt szülő figyelmét.

  Egyébként kíváncsian várom, milyen ötleteid vannak hosszú utakra!

 2. Zsuzsanna Pályiné says:

  Bocsánat, nálunk nincs sofőr, apa, vagy anya vezet. Az 1. és 2. pontban hivatkozol apára és anyára, ők is mondjanak egy-egy szót. Nálunk apa figyelmesen és defenzíven vezet, nem tereli el a figyelmét gyerekjátékokkal.

 3. Ki mondta, hogy a sofőrnek kell játszania a gyerekkel?

 4. Zsuzsanna Pályiné says:

  Végiggondoltad, hogy mit ajánlgatsz? Jó, hogy nem adod a volánt az óvodás kezébe! Vezetés közben még a rádiózás is veszélyes lehet, néha még a zene is. Mit gondolsz miért nem szabad telefonálni?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!